Algemeen

Ezels zijn kuddedieren en een ezel alleen is een erg eenzame ezel! Ezelgezelschap is een must!

Ontwormen is essentieel voor de gezondheid van de ezel. Elke 8 à 10 weken is aan te raden, bij voorkeur aan de hand van mestonderzoek. De wormenkuur moet de werkzame stof ivermectine bevatten. Het is verstandig 1x per jaar een wormenkuur te gebruiken met een andere werkzame stof (overleg dit met de dierenarts). Mini-ezeltjes wegen niet veel, dus je kunt meerdere ezeltjes ontwormen met 1 spuit. Voor de mini-ezel kun je een dosering aanhouden voor 150kg.

Mini-ezels hebben op de wei een schuilstal nodig. Ze hebben geen waterdichte vacht. Daarom hebben ze een beschutte plek nodig waar ze kunnen schuilen tegen regen, tocht, hitte en vliegen.

Hoeven bekappen dient regelmatig te gebeuren. Ongeveer eens in de 8 à 10 weken. Het is van belang een hoefsmid te vragen die ervaring heeft met ezels. Een ezel staat heel anders op zijn hoeven dan een paard.

Zorg ervoor dat de ezels altijd schoon leidingwater ter beschikking hebben. In de winter als het koud is dient dit water handwarm te zijn. Anders kan het zijn dat de ezels niet genoeg drinken en kunnen ze uitdrogen. Van te koud water kunnen ze koliek krijgen.

Laat de ezels jaarlijks tegen tetanus en influenza enten. Ook het gebit moet jaarlijks gecontroleerd worden door een paardentandarts.

Twee mini-ezels hebben een weide nodig van minimaal 1.000 m². Ze moeten kunnen rennen.

Ezels moeten altijd een liksteen (rood) ter beschikking hebben voor de broodnodige mineralen.

Borstel de ezels regelmatig. Dit is goed voor de doorbloeding en schept een goede band tussen mens en ezel. Zeker in de lente en zomer wanneer het oude haar er af gaat. Ze hebben door het losse haar eerder jeuk. Ezels die veel schuren en bijten, moeten worden gecontroleerd op ongedierte. Ter bestrijding daarvan zijn diverse middelen te koop bij de dierenarts.

Bij ziekte

Ezels zijn van nature sterke dieren die niet snel iets mankeren. Toch kan het gebeuren dat er wel eens iets aan de hand is.
Controleer bij ezels die moeilijk of langzaam eten of er geen haken op de kiezen zitten. Dit komt vaak bij oudere dieren voor. De dierenarts of paardentandarts kan dit snel en gemakkelijk verhelpen.
Als een ezel kreupel loopt, controleer dan zijn hoeven. Mogelijk is er een ontsteking aanwezig of is hij ergens in getrapt. Controleer ook de kroonrand (het stukje boven de hoef waar de haren beginnen). Wanneer er een ontsteking of andere afwijking te zien is, vraag dan de hoefsmid of dierenarts ernaar te kijken.

Maakt de ezel een echt zieke indruk (niet alert, geen trek in eten, lusteloos), neem dan de temperatuur op. De normale lichaamstemperatuur ligt tussen 36.2 en 37.8 graden. Is de temperatuur te hoog of te laag, laat de dierenarts dan komen!

Keuze Merrie Hengst Ruin

Het is goed om even na te denken wat uw wensen zijn, wil ik werkelijk fokken? (En alle verantwoording nemen?) Of ben ik eigenlijk op zoek naar een lieve ezel die ik kan vertroetelen, en evt. mee kan wandelen?

Een hengst is alleen een optie wanneer u minimaal 5 merries heeft die ook gedekt kunnen worden. Op deze wijze kun je een kudde opsplitsen, drachtige merries (eventueel met veulen) in een andere groep plaatsen. Ruintjes zijn het meest sociaal en hanteerbaar met kinderen.

Maten

De mediterrane miniatuur heeft een maximale stokmaat van 91.66 cm (36 inch) over een minimale maat zijn momenteel de nodige discussies gaande. Onze visie is dat de ideale hoogte van een ezel tussen de 74 cm en de 82 cm ligt. Iedere fokker heeft zo zijn eigen fokdoel, de een let op het type de ander wil het liefst zo klein mogelijk gaan.

Prijzen

De Mediterrane Mini is van oudsher een zuiver ras, allen zijn voorzien van paspoort en registratie (verplicht in Europa) Onze ezeltjes die allen afkomstig zijn uit de USA & Canada staan ook geregistreerd bij de ADMS te Lewisville TX USA. www.lovelongears.com.

Wanneer een ezeltje is voorzien van beide documenten moet u rekening houden met de volgende prijzen:
Ruin vanaf € 2.000,-
Hengst vanaf € 2.000,-
Merrie vanaf € 3.500,-
De kleur, maat , leeftijd en afstamming kunnen het bedrag doen stijgen.

Voor een kijkje of info kunt u altijd nog contact met ons opnemen