Op de hoogte blijven over geboortenieuws

Af en toe hebben we ezeltjes te koop. Stuur u ons een berichtje, dan krijgt u z.s.m. antwoord van ons voorzien van actuele foto’s.
Of meld u aan op onze Facebook pagina: Moleneind miniature donkeys, daar melden wij als er geboortenieuws is.

Overweegt u een ezeltje te kopen?

Lees eerst onderstaande informatie en neem dan contact op.

Mediterrane Mini
Graag vertellen we u over het kleinste ezelras ter wereld, de Meditterrane Miniatuurezel.
Dit is een zuiver ras en zijn allen opgenomen bij de ADMS, die gevestigd is in Texas USA.
Onze geschiedenis…
Sinds 1998 zijn we in het bezit van de Mediterrane miniatuur ezel. Via een leesboekje kwamen we in contact met een ezelvereniging in de USA, waar we uit nieuwsgierigheid lid van geworden zijn. In 1999 kwamen onze eerste 2 merrieveulens de oceaan over!

Karakter,
De Mediterrane miniatuur is oorspronkelijk gebruikt als transportmiddel in de bergen.
De mini, die heeft een gouden karakter, humor en intelligentie.
Een ezeltje kan wel 40 jaar oud worden, realiseer u goed waar u aan begint, u koopt een vriend voor t leven.

Keuze merrie, hengst, ruin.
Wanneer kies je voor een merrie? De merrie kan u als extra veulens bezorgen vandaar dat mensen daar vaak de voorkeur voor hebben. Vooraf kunt u het beste afvragen, wil ik wel een veulen fokken Fokken betekent ook verantwoording nemen, een goede hengst kiezen, soms wel heel ver bij u vandaan, begeleiden bij de geboorte, heb ik daar wel tijd voor? Hoe voedt ik een veulen op?

Waarom een ruin?
Om te wandelen, of met kleine kinderen is een ruin vaak de beste keuze, ze zijn stabiel, zijn eerlijk, geen last van hormonen. Wilt u toch niet fokken dan is dit een zeer goede keuze. Prijstechnisch gezien zijn ze het meest gunstig.

Hengst
Een hengst heeft gevoelens en is ter aarde gekomen om zich te vermeerderen. Kan hij niet dekken dan wordt hij lastig, gaat bijten en vaak bespringen. Of dat nu een geit, schaap of kind is, pas op want dit kan erg gevaarlijk zijn. Lachen is echt uit den boze!
Er zijn vele kleuren verkrijgbaar , grijs en bruin zijn de originele kleuren. Vaak is dit een kwestie van smaak. Echter kun je een ezeltje niet van de “plank” halen! Ook wij zijn afhankelijk van wat er geboren wordt.

Kleuren
Grijs en bruin zijn de “originele” kleuren, zwart, rood en bont, wit is later ontstaan.

Opvoeding
Onze veulens worden dagelijks beleerd met hoefjes tillen , aan een halstertje lopen. Waardoor je prettige dieren krijgt die fijn hanteerbaar zijn voor alle leeftijden. Juist door ze bloot te stellen aan kinderen, drukte als muziek, rolstoelen, tractor, obstakels op de stoep. Blijft het fijn om er mee “te werken”.
Ook op momenten dat ze bekapt moeten worden, gechipt, geent, tandarts bezoek, is in ieder geval een stuk minder stress. Dat is prettig voor de ezeltjes maar ook voor de verzorger.

Balken
Ezels balken echter zijn hengsten veel luidruchtiger dan merries en ruinen. Wilt u dit beperken tot enkele keren per dag dan moet u de volgende dingen doen:
Alleen eten geven tijdens voertijd, dus niet elke keer als u bij de wei komt iets lekkers geven, dan gaan ze schooien en roepen ze bij iedereen.
Neem ook geen hengst. Zorg voor een soortgenoot door gezelschap voorkomt u dit.

Een mini is pas een mini wanneer de ezeltjes voorzien zijn van de originele papieren. Een kleine ezel wil per definitie niet zeggen dat het om een echte mini gaat. Er liggen vele kapers op de “kust” die graag een ezeltje verkopen voor een mini prijs. Dan koopt u een kat in de zak! De fokkers houden zich aan de prijsafspraken, en zullen elkaar niet veel afwijken. Gaat iemand er ruim onder zitten vraag uzelf dan af of dat dit wel klopt.
Een goede mini is niet te koop op Marktplaats! Daarnaast kunnen we u als advies geven, informeer bij de fokker of de ouderdieren gekeurd zijn door de VNE, de VNE beheert een stamboek, en houdt toezicht op een ‘eerlijk’ ezeltje. Helaas zijn er mensen die ezeltjes als mini verkopen , en u zult niet de eerste zijn die door onkunde beduveld wordt.
Bij elke merrie wordt een bewuste keuze gemaakt om een veulen te verkrijgen wat meerwaarde kan zijn om het ras in stand te houden. Vandaar dat we nauw samenwerken met collegafokkers.
Zorg voor een nacht/winterverblijf.

Wat kost een ezeltje in onderhoud

Verder moeten ze 1x per jaar ge-ent(€25,- excl. Reiskosten) worden en 4x per jaar ontwormd (1 spuit per jaar per ezeltje €15,-)de hoefsmid(€25,- per keer excl. Reiskosten) komt ong. 4x per jaar aan bod? Ze eten een halve pak hooi per ezel per dag en 250gr. Brokjes. Zorg voor een rode liksteen en leidingwater.
We vertellen u graag over onze ezeltjes.
Op onze website kunt u onze ezeltjes nog eens goed bekijken.
www.mini-ezels.com
Neem vrijblijvend contact met ons op via de mail
Info@mini-ezels.com
Of bel met ons
Nicole 06-11150846
U bent altijd welkom om eens te komen kijken.

Momenteel hebben we enkele ezeltjes te koop in meerdere kleuren en leeftijden, zowel merries, hengsten als ruinen.